Cand este Black Friday 2013?

La prima vedere, poate parea ca formula de calcul pentru stabilirea datei de Black Friday in decursul unui an calendaristic este ezoterica sau cel putin arbitrara. In realitate, lucrurile sunt de fapt extrem de clare si destul de simple.

Va vom explica cum puteti calcula si singuri cand este Black Friday si cum aceasta data poate influenta destul de mult sezonul de cumparaturi de iarna.

Clepsidra alb negru

Cei care doresc sa cumpere anumite produse IT&C (si nu numai) la cele mai bune preturi din an, numara deja zilele si orele pana la Black Friday. Tu stii cand are loc evenimentul?

Ziua Recunostintei si data la care se sarbatoreste

Thanksgiving Day (ori “Ziua Recunostintei”) este una dintre sarbatorile importante celebrate in Statele Unite ale Americii. Sarbatorita prima data in anul 1863 – in timpul razboiului civil – Ziua Recunostintei este stabilita pentru a patra zi de joi din luna noiembrie – conform unei legi din anul 1941.

Cum Black Friday ii urmeaza, ar fi simplu sa concluzionam ca Vinerea Neagra cade mereu in a patra vineri din luna noiembrie. Totusi, trebuie sa fim putin mai atenti…

“Black Friday cade mereu in a patra zi de vineri a lui noiembrie.” Gresit!

Desi adevarata pentru majoritatea zilelor de Black Friday, exista un caz particular cand afirmatia de mai sus nu este valabila. Atunci cand luna noiembrie incepe intr-o vineri, Ziua Recunostintei va pica in a patra zi de joi a lunii, dar ziua ce-i urmeaza va fi de fapt a cincea vineri a lunii. Astfel, in acest caz particular, care se repeta la fiecare cativa ani, avem o exceptie.

2013 este un bun exemplu pentru cazul nostru particular. 1 noiembrie 2013 a picat intr-o vineri, Ziua Recunostintei se va sarbatori, conform legii, in a patra zi de joi din luna, deci pe 28 noiembrie, iar Black Friday ii va urma, pe 29 noiembrie, care este de fapt a cincea zi de vineri din luna!

“Black Friday cade mereu in ultima vineri din noiembrie.” Gresit!

La fel ca in cazul anterior, putem sa facem eroarea de a porni de la observatia corecta ca, in majoritatea anilor, Vinerea Neagra pica in ultima vineri din luna noiembrie si sa o generalizam, cand de fapt lucrurile nu stau chiar asa. Iarasi exista un caz particular cand afirmatia este falsa: atunci cand luna noiembrie incepe intr-o zi de joi, luna va avea atat 5 zile de joi, cat si 5 zile de vineri, insa Black Friday urmand Thanksgiving, se va sarbatori in a patra vineri din luna, deci intr-o zi de vineri care nu este ultima din acea luna.

Acesta a fost cazul in 2012, cand Ziua Recunostintei s-a sarbatorit pe 22 noiembrie, iar Black Friday pe 23 noiembrie, care a fost ce-a dea patra zi de vineri a lunii, insa nu si ultima, luna avand 5 zile de vineri.

M-ati zapacit! Cum calculez corect cand este Black Friday?

Simplu! Va ghidati dupa Ziua Recunostintei si atat. Daca ati stabilit in ce zi de joi cade Ziua Recunostintei, atunci este banal sa aflati ziua de Black Friday, care ii succede. Pentru verificare, puteti retine ca, indiferent de an, Vinerea Neagra poate pica doar in intervalul 23-29 noiembrie.

Evenimentul Black Friday in 2013 – pe 29 noiembrie

Cand este Black Friday?

Black Friday Mania va raspunde la toate intrebarile voastre legate de fenomenul Black Friday.

In acest an, Black Friday va fi vineri, 29 noiembrie. Este un caz special pentru noi, deoarece in weekendul ce-i urmeaza vom sarbatori si ziua nationala a Romaniei – 1 Decembrie. Dupa care, vom avea parte de Cyber Monday, pe 2 decembrie … sa o tot tinem in petreceri si sarbatori!

Dar la anul cand este Black Friday? Sau peste 2 ani? Sau … ?!

Nu va faceti griji, va prezentam cand cade Black Friday pana in anul 2020!

Dupa cum puteti observa si in tabel, aveti si cazurile cand Black Friday nu cade in a patra vineri din noiembrie, respectiv in ultima vineri din penultima luna a anului.

Implicatiile datei de Black Friday asupra sezonului de cumparaturi de iarna

Black Friday poate avea loc oricand intre 23 si 29 noiembrie, dupa cum am stabilit anterior. Acest interval de o saptamana poate face o diferenta enorma in privinta lungimii sezonului de shopping in perioada sarbatorilor de iarna.

Cum Black Friday da startul cumparaturilor, prin reduceri masive si o publicitate pe masura, este important pentru magazine cand are loc. Diferenta de 6 zile intre cel mai favorabil caz pentru magazine – 23 noiembrie, respectiv cel mai defavorabil caz – 29 noiembrie, este una importanta si deloc de neglijat. Scurtarea sezonului de cumparaturi cu 6 zile in 2013 fata de anul anterior s-a putut traduce prin alte evenimente de reduceri promovate intens de magazinele online: Halloween, Black Friday Pro de la Nikon, ziua F64 etc.

“Vanatorii de chilipiruri” nu pot fi decat bucurosi pentru lansarea acestor campanii promotionale, insa majoritatea asteapta tot ziua de Black Friday, deoarece aproape toate magazinele online intra in jocul reducerilor atunci, spre deosebire de doar cateva prin evenimentele mentionate anterior. In plus, cumparatorii pot profita anul acesta de apropierea zilei de Black Friday de sarbatorile din luna decembrie, precum Sfantul Nicolae (diferenta dintre cele doua fiind doar de o saptamana in 2013), pentru a achizitiona din timp si la un pret redus cadourile pentru rude ori prieteni.

Black Friday ramane regina zilelor cu reduceri

Dupa cum v-am amintit deja, notorietatea Black Friday – cel putin pe segmentul IT&C – este la un nivel maxim si poate fi cu greu intrecuta de o alta campanie de reduceri. Publicitatea din jurul evenimentului, “awareness”-ul in randul consumatorilor, cuantumul reducerilor si nivelul de trafic online sau in magazine demonstreaza de ce Black Friday este evenimentul numarul 1 in vanzari pentru multe companii.

Calendar Black Friday 2013

Incercuiti data in calendar: Black Friday 2013 – 29 noiembrie!

Asadar, notati-va data in calendar. Totusi, intrucat veti fi cu siguranta bombardati din toate partile cu informatii in preajma datei de 29 noiembrie 2013, va fi greu sa o ratati.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poti folosi aceste etichete HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>