Frenezia generata de Black Friday a pornit cu 1-2 saptamani inainte de eveniment in 2012, insa anul acesta s-a incearcat o dezmortire a vanzarilor pre-Black Friday prin reduceri substantiale chiar si inainte cu 4 saptamani de Vinerea Neagra.
La startul lui noiembrie, timp de 3 zile, echipamente profesionale de fotografiat marca Nikon, au avut reduceri de zeci de procente, in campania PRO Black Friday. Reducerile au fost intr-adevar importante si stocurile pentru multe produse (body-uri ori obiective profesionale) s-au epuizat rapid.
Unul dintre produsele cele mai interesante, promovat in cadrul acestei campanii, a fost Nikon D610, un DSLR full-frame lansat de curand. Acesta a beneficat inca o data de aceeasi reducere substantiala si cu ocazia promotiei F64 – o ora de 64 de de minute, campanie ce a constat in reduceri la echipamente foto-video doar pentru un interval de 64 de minute.
Ne intrebam daca D610 va fi oferit si de Black Friday 2013 la acelasi pret redus substantial, ca in cadrul celor doua campanii amintite anterior (sau poate chiar la un pret mai bun?), dar, pana atunci, va prezentam cateva din plusurile si minusurile sale, pe baza specificatiilor si a preview-urilor specialistilor.
Daca Black Friday 2012 este un indiciu, atunci sunt sanse mari sa-l vedem iarasi pe D610 la oferta:
Nikon D610 – vedeta Nikon pentru Black Friday
Nikon D610 de abia ce a fost lansat si deja a putut fi achizitionat la un pret mai bun – fata de cel oficial, de lansare – incepand cu 1 noiembrie 2013, intr-un program de reduceri de 3 zile, dedicat echipamentelor profesionale de fotografiat de la Nikon. Anuntat anterior pe nikonisti.ro, evenimentul denumit Black Friday PRO a oferit reduceri de pana la 50 de procente pentru gama profesionala de la Nikon, atat pentru body-uri, cat si pentru obiective, dar si pentru alte accesorii din gama importatorului unic Nikon in Romania, Skin.
F64 a avut inca un eveniment cu reduceri „blitz” de data aceasta in urma cu 2 zile, in cadrul caruia Nikon D610 a fost oferit la acelasi pret tentant. Este destul de probabil ca body-ul va intra si in promotiile de Black Friday, singur sau la pachet cu un obiectiv.
De altfel, F64 ne-a obisnuit in ultima perioada cu multiple campanii promotionale: am avut 12 ani cu F64 la mijlocul lui octombrie, cu reduceri multiple, apoi cateva oferte interesante de Halloween la sfarsitul lunii, urmate de campania Nikon PRO la inceput de noiembrie si, zilele trecute, un pre-test pentru Black Friday – ora F64 (de 64 de minute).
Cunoscatorii probabil s-au mirat: ce a cautat D610 pe lista Nikon PRO?
Alaturi de obiective profesionale marca Nikon, lista oficiala cu produsele ce au avut preturi reduse in cadrul campaniei Nikon PRO a inclus 3 body-uri DSLR full-frame: D610, D800 si D4. Probabil membrii NPS (Nikon Professional Services) vor ridica o spranceana la regasirea D610 in acea lista. De ce?
NPS (Nikon Professional Services) este un program special de asistenta si suport plus alte beneficii ce se ofera fotografilor profesionisti ce folosesc aparatura Nikon in baza unor conditii preliminare. Printre aceste conditii o regasim si pe aceea de a detine 2 body-uri din gama „PRO”. Si aici intervine nelamurirea: daca in unele tari pe aceasta lista se afla si D600, respectiv D610, in altele – cum este si cazul Romaniei – cele 2 nu apar specificate.
Decizia probabil este luata de departamentele locale de marketing, care isi permit sa faca astfel de mici scamatorii, deoarece D600 si D610 chiar sunt la limita intre clasa semiprofesionala superioara si clasa profesionala inferioara (daca imi este permisa exprimarea). Totusi, fiind cele mai ieftine aparate foto de tip DSLR full-frame din portofoliul Nikon, sunt si printre cele mai vandute, iar un astfel de eveniment nu putea fi ratat de catre D610.
Cu ceva timp in urma, lucrurile erau mult mai clare, delimitarea intre game fiind facuta de senzorul aparatului: toate DSLR-urile cu senzor full-frame, precum si cel mai bun aparat foto cu senzor „crop” erau considerate aparate foto din gama pro. Cum insa senzorii full-frame au inceput sa fie produsi din ce in ce mai ieftin in ultimii ani, ei si-au facut aparitia si in camere foto cu preturi mai accesibile, care tinesc mai mult fotografii entuziasti sau semi-profesionisti.
D610 are un senzor excelent, dar celelalte specificatiilor nu ies cu nimic in evidenta. Totusi, poate fi un aparat foarte bun pentru un entuziast, un semi-profesionist si un backup de luat in calcul pentru un profesionist (raportat si la pret, bineinteles).
Intrebarea care e pe buzele tuturor sau cum praful poate deveni subiect de fotografie
Toata lumea asteapta insa raspunsul la o singura intrebare in cazul D610: s-au rezolvat deja celebrele probleme cu praful de pe senzor, intalnite in cazul inaintasului sau, D600? Vom fi sinceri: un raspuns transant este greu de dat in acest moment, dar vom incerca sa va prezentam toata situatia si cum s-a ajuns aici.
Putina istorie: Nikon inlocuieste un body full-frame la doar un an distanta
Pe 8 octombrie 2013, Nikon a lansat oficial DSLR-ul D610 cu senzor full-frame, la doar un an distanta de la anuntarea lui D600. Pe 13 septembrie 2012, Nikon tinea capul de afis prin introducerea celui mai ieftin DSLR cu captor full-frame din gama sa: D600 (am exclus D700 din calcule, acesta fiind EOL (end-of-life) de la inceputul lui 2012). Cu un pret accesibil si senzor de ultima generatie, D600 a devenit camera mult ravnita atat pentru cei care vroiau sa faca trecerea de la un DSLR DX la full-frame, cat si pentru entuziasti ori profesionisti ce doreau o camera ieftina de backup.
Un DSLR ce nu este deloc descris gresit ca fiind un D7000 cu senzor full-frame, Nikon D600 are body-ul si sistemul de focalizare preluate de la D7000, ba chiar si bateria este identica: EN-EL15 este folosita in ambele modele (ca si in D800/E si D7100). De aceea, multi detinatori de D7000 au vazut in D600 upgrade-ul perfect.
Specificatiile complete pentru D610 le puteti gasi aici.
Dar la scurta vreme dupa lansarea oficiala, un clip neintersant la prima vedere a aparut pe Internet, expunand o problema ce avea sa dea batai de cap multor detinatori de D600:
Pe scurt, din relatarile mai multor utilizatori, precum si din testele celor de specialitate, anumite modele de D600 inceapau sa acumuleze praf cu precadere intr-un colt de pe senzor, ceea ce rezulta in fotografii cu puncte/pete in zona superioara-stanga, dupa cateva sute/mii de cadre trase. Multi au dat vina pe schimbarea obiectivelor – operatie ce duce inerent la acumularea de praf pe senzor, mai ales daca este executata neatent si intr-un mediu neprielnic.
Totusi, in momentul in care persoane care cumparasera modelul D600 doar cu obiectivul din kit (si nu-l schimbasera deloc de pe camera) au inceput sa semnaleze aceeasi probleme dupa cateva mii de cadre trase, era clar ca doar in interior se putea afla cauza.
Este imposibil de stiut cate camera au fost afectate de aceasta problema: probabil nici Nikon nu stie cu exactitate.
Conditii ce amplifica efectul nedorit al petelor misterioase
Fotografierea la deschideri mici ale diafragmei (f/11 si mai jos) – intalnita mai ales in fotografierea de piesaj si cea macro – poate face vizibile acele puncte, care pot sa nici nu apara sau se fie estompate la deschideri mari ale obiectivului (f/2.0 – f/5.6 – de exemplu).
De asemenea, pe un fundal deschis si cu mai putine detalii – precum un cer senin sau un strat de nori – punctele rezultate pot fi mai usor vizibile.
Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca multi utilizatori procesau extrem fotografiile, marind contrastul si expunerea pentru detalierea zonelor „punctate”.
Raspunsul Nikon si remedierea sau nu a problemei in service
In februarie 2013, la luni bune de la relatarea problemei cu praful acumulat de pe senzor, reprezentanta Nikon din SUA raspunde in cele din urma. Insa recomanda folosirea unui „blower” (pompita de aer) si, doar cazul in care acesta nu rezolva problema, recomanda contactarea celui mai apropiat service Nikon.
Este clar ca valva creata in jurul petelor de pe senzor a antrenat multa lume in testarea camerei sale D600, pentru a vedea daca are sau nu problema semnalata. Astfel, inclusiv cei cu probleme minore – praf ce se aseaza pe senzor de la schimbarea normala a obiectivelor (ca doar nu lucram in vid?!) – duceau camerele Nikon D600 in service. Dupa contactarea initiala a serviceului, majoritatea posesorilor de D600 trimiteau la cererea Nikon cateva mostre de fotografii care sa prezinte petele rau famate. In functie de gravitatea situatiei, camerele erau rechemate in service, unde se aplicau diverse operatii.
Majoritatea posesorilor de D600 au mentionat doar curatarea umeda a senzorului, in timp ce altii au semnalat chiar schimbarea mecanismului de „shutter” (obturator), lucru raportat de fisa service.
Disparitia in timp a petelor
Au fost zvonuri care au sugerat ca problema petelor de pe senzor dispare cu timpul, in special dupa primele zece mii de cadre efectuate. Doar unii utilizatori au confirmat acest aspect.
Dupa cum se poate observa inclusiv in cadrul acestui sondaj nestiintific, dar oarecum util din punct de vedere informativ, efectuat si prezentat pe cel mai cunoscut site de zvonuri Nikon, aproximativ o treime din cei chestionati nu au observat pete pe senzorul aparatului lor D600. Pe de alta parte, o treime din cei care au avut body-ul DSLR in service din aceasta cauza, au raspuns ca nu mai intampina probleme dupa returnarea din service.
Este clar ca au existat si cazuri de exagerare a situatiei, insa numarul celor care au sesizat probleme in legatura cu D600 a fost destul de mare, atat pe bloguri, forumuri de discutii, in sondaje ori chiar in comentariile de pe site-urile de cumparaturi. Nu este de mirare ca Nikon D600 are printre cele mai mici scoruri acordate pe site-urile de e-commerce, atat din tara, cat si de afara (puteti verifica parerile utlizatorilor pe site-urile Amazon US si F64 Romania).
Poate acum nu mai suntem mirati ca Nikon a decis lansarea unui urmas la atat de scurt timp. Daca doar pentru modele entry-level (seria D3xxx) este obisnuita lansarea unui nou model la 12-16 luni, pentru gama semi-profesionala actualizarile se fac la 2-3 ani in general. Tuturor celor interesati de D600 si care au stat in expectativa in asteptarea lamuririi situatiei, Nikon le ofera D610.
D610 sau a doua sansa pentru Nikon
Lansat cu surle si trambite si avand vanzari foarte bune la inceput, stralucirea lui D600 a apus in timp, datorita problemelor expuse anterior. Orice ar fi remediat Nikon (s-a tot speculat ideea ca ultimele serii de D600 vin din fabrica deja cu noul mecanism de shutter), modelul acesta avea deja reclama negativa atasata imaginii sale si ii era greu sa iasa din „corzile” detractorilor.
Nikon a riscat scotand un nou model atat de repede, suparandu-i poate pe posesorii de D600, care si-au vazut investitia diminuandu-se extrem de mult in decurs de numai 1 an. Acum este si mai clar de ce toti profesionistii recomanda investitia in „sticla” (obiective foto) pe termen lung. Exceptand gama de top, care este reinnoita la 3-4 ani, celelalte body-uri isi pierd relativ repede din valoare, fiind inlocuite mai des de catre producator si fiind supuse la diverse promotii de-a lungul intregului an – nu mai vorbim de Black Friday. 🙂
Astfel, cu un nou model, probabil departamentul de marketing al Nikon spera sa faca delimitarea mai clara in mintea nehotaratilor si toata imaginea negativa sa ramana atasata de fostul D600.
Practic D610 este un D600 cu extrem de mici modificari, insignifiante – care are rolul de a readuce increderea in producatorul japonez si in echipamentele sale.
Senzorul lui D610 – la fel de bun ca cel al lui D600
Senzorul lui D610 are aceleasi specificatii cu cel al lui D600, confirmarea venind inclusiv din rezultatele celor de la DxOMark – diferentele sunt in limitele marjei de eroare. Nu este un lucru rau insa, caci D600 deja obtinuse niste scoruri foarte bune.
Semnalele primilor cumparatori / testari asupra lui D610 este pozitiva
Este foarte devreme pentru a trage o concluzie in privinta nou-venitului D610, desi este de presupus ca Nikon nu ar fi lansat un nou model avand aceleasi probleme de proiectare/manufacturare, pentru a-i fi afectata imaginea brand-ului suplimentar. Dupa problemele de asigurare a calitatii intalnite atat la D800 (calibrarea uneori defectuoasa a punctelor de focalizare din parte stanga), cat si la D600 (petele de pe senzor), este de asteptat ca D610 a fost testat suficient de mult pentru a nu mai da batai de cap suplimentare producatorului japonez.
Primele relatari ale posesorilor sunt pozitive, la fel ca si un studiu independent realizat pe site-ul photographylife. Daca va veti uita pe site-ul Amazon USA, veti observa iarasi multe pareri negative, precum in cazul D600. Nu va lasati insa pacaliti: multe, dar multe din comentariile negative sunt ale unor posesori de D600, care au tot dreptul sa se simta marginalizati, dar faptul ca incearca sa ponegreasca D610, fara sa-l detina, nu ajuta pe nimeni. Va rugam astfel sa cititi doar review-urile de la cumparatori verificati, marcate drept „Amazon Verified Purchase” pe site, pentru a vedea parerile unor cumparatori reali. In cazul lor, notele date sunt foarte bune (note maxime – 5 din 5 – din partea tuturor cumparatorilor verificati de Amazon, pana la data scrierii articolului) si comentariile sunt la superlativ.
Si parerile exprimate pe site-ul specializat in vanzari de echipamente foto-video din SUA, B&H Photo Video, sunt pozitive si notele acordate foarte mari (cititi parerile celor notati cu „verified buyer”).
3 factori decisivi: pretul, praful si punctele de autofocus
Confirmarea ca D610 este absolvit de orice problema care a afectat seria D600 nu poate veni decat in cateva luni, astfel incat tot ce putem face este sa ne uitam pe relatarile cumparatorilor. Trebuie tinut cont de faptul ca multa lume asteapta aceste rezultate, sufland acum si-n iaurt, dar este prea recent pentru ca multi fotografi sa-si forjeze D610-le tragand mii de frame-uri pentru teste. Pana la urma, majoritatea cumparatorilor achizitioneaza un DSLR pentru a-si satisface o pasiune ori pentru ca traiesc din fotografie si nu au timpul necesar ori disponibilitatea pentru a trage mii de frame-uri doar pentru teste. Probabil in maximum 2-3 luni se va putea da un verdict final in privinta lui D610.
In functie de pretul pentru care va fi oferit Nikon D610 de Vinerea Neagra 2013, poate fi o tentatie mult prea mare pentru multi. Cu promisiunea (inclusa, nu explicita) Nikon ca problemele cu petele de pe senzor s-au remediat si cu un pret bun, Nikon D610 poate fi un cadou excelent pentru orice fotograf pasionat care doreste sa treaca de la DX la FX la un pret cat mai bun.
Un singur factor mai este de luat in calcul: amintita in treacat in mai toate review-urile si in cateva comentarii ale utilizatorilor, pozitionarea punctelor de autofocus in cazul lui D610 lasa de dorit (ca si in cazul lui D600). Sistemul de autofocalizare a fost preluat de la D7000, un DSLR din seria DX (cu senzor de tip APS-C, mai mic), ceea ce face ca pe un senzor mai mare punctele de autofocus sa fie ingramadite doar in centrul cadrului. O comparatie cu cateva alte DSLR-uri aveti mai jos, pentru a intelege mai bine la ce ne referim:
Dupa cum se poate vedea si in comparatia de mai sus, D610 nu sta prea bine in ceea ce priveste aria acoperita de senzorii de autofocalizare. In functie de stilul de fotografiere, acest aspect poate sa-i incomodeze putin pe unii.
Bolile copilariei la aparate foto (semi)profesionale sau cum sunt taxati „early adopters”
Mai mult ca in cazul altor echipamente, exista un risc real pentru cumparatorii timpurii de DSLR-uri nou lansate pe piata sa fie penalizati (de „bolile copilariei” aparatelor). Pentru a aminti doar cateva cazuri celebre din ultimii 2 ani, iata aparate foto digitale de top, de la diversi producatori, care au avut probleme (in anumite conditii) la lansare:
- Nikon D7000 – „hot pixels” (la filmarea unor zone intunecate, in scene se puteau zari cativa pixeli „arsi”; solutia a venit printr-un update de firmware);
- Nikon D800/D800E – puncte de autofocus decalibrate in partea stanga a senzorului (o parte din DSLR-urile din seria D800 – in special cele din primele loturi – prezentau puncte de autofocus din partea stanga calibrate incorect; se pare ca noile loturi nu mai sufera de aceste probleme, iar solutia pentru cele vechi este trimiterea in service, pentru recalibrare);
- Canon 5D Mark III – „light leak” (in medii intunecate, iluminarea ecranului LCD superior afecta setarile de expunere calculate de aparat; solutia a venit prin utilizarea… bandei adezive in interiorul camerei, problema fiind remediata complet);
- Fuji X10 – „sensor blooming” excesiv (sau „globurile albe”, cum erau numite de amatori, apareau in destule conditii in cazul fotografiilor reale (nu simple teste de studio); initial Fuji a dorit sa „scape” doar cu un update de firmware, dar cum acesta nu a rezolvat nimic, au fost nevoiti sa schimbe senzorul din aparat).
Toti producatorii isi testeaza riguros camerele, multe mostre fiind distribuite cu luni inainte de lansare unor fotografi profesionisti, insa oriacand pot aparea surprize. Iar problemele in aceasta industrie se pot ivi mai des decat credeti si afecteaza inclusiv modele din gama compactelor.
Se presupune insa ca Nikon D610, fiind doar cu foarte putin diferit de D600, nu va oferi surprize neplacute, iar principala cauza a stresului pentru potentialii cumparatori (praful de pe senzor) a fost eliminata.
Cei care nu fac parte din primul val de cumparatori si care asteapta cu constiinciozitate concluziile primilor curajosi, care se avanta in achizitionarea produselor pot rata acum insa o oferta foarte buna. Alegerea ramane a dvs. Nikon D610 reprezinta o camera bine echilibrata din punct de vedere al specificatiilor, cu un senzor excelent (ca si D600) si cu un pret foarte atractiv (speram noi de Black Friday 2013). Tot ce o poate tine in loc – cel putin initial – este „greaua mostenire” de imagine si PR a lui D600.
Nota: ca posesor de 2 ani al unui Nikon D7000, de care sunt extrem de multumit, am vrut sa fac trecerea la D600, dar am ezitat din cauza problemelor aparute si a raspunsului (intarziat si neconvingator) din partea Nikon. Inca analizez oportunitatea cumpararii unui D610 de Black Friday si, pentru asta, voi rasfoi pana in ultima clipa parerile celor care au cumparat deja aparatul. Ceea ce va sfatuiesc si pe dvs. In concluzie, va recomand sa va informati temeinic inainte de a lua decizia de cumparare! Valabil in cazul oricarui DSLR.
Comentariu (16.11.2013): se pare ca si Roger Cicala (de la LensRentals.com – un important site pentru inchirierea de echipament foto-video in SUA) a testat 10 exemplare de D610 si se declara multumit de cum arata / cum se comporta in privinta acumularii de praf pe senzor. Daca in cazul lui D600 a observat acumularea excesiva de praf pe senzor in urma utilizarii normale, in cazul lui D610 lucrurile stau mult mai bine, noul model comportandu-se ca un DSLR normal.
In aceste conditii, ce pret pariati ca va avea D610 de Black Friday la F64?
Mititelu D.Dumitru a zis
Ma intereseaza in mod special Nikon D610.
Alexandru a zis
Avand in vedere ca Nikon D610 nu a fost inclus in oferta Black Friday PRO (din octombrie 2016) si ca se zvoneste ca s-ar lansa un inlocuitor pentru el la anul, este destul de probabil ca sa intre in oferta cu o reducere importanta de pret de Black Friday, atat la YellowStore, cat si la F64.