Black Friday, un eveniment cunoscut ca Vinerea Neagra in Romania, se apropie cu pasi repezi, iar cei in cautarea de smartphone-uri trebuie sa stie ca exista o alternativa interesanta la dispozitivele Samsung si Apple: Nokia.
In urma cu cativa ani, Nokia obisnuia sa fie un lider incontestabil al pietei telefoanelor mobile atat pe plan mondial, cat si pe piete locale cum ar fi Romania.
In primul trimestru al anului 2007, sistemul de operare Symbian avea o cota de piata globala de aproximativ 72%. Nokia era principalul vanzator de terminale Symbian, fiind insotit de Samsung, Ericsson, Motorola, LG, Fujitsu si Sharp.
Nokia si Symbian erau amenintati doar de telefoane care rulau Linux, iar Windows Mobile, BlackBerry si Palm se aflau la o distanta destul de mare in spatele acestui duo. Schimbarea a venit odata cu lansarea iPhone-ului la jumatatea anului 2007.
Apple si iPhone au schimbat piata smartphone-urilor pentru totdeauna
Atunci cand Apple anunta un smartphone cu ecran tactil capacitiv in ianuarie 2007, directorul executiv al lui Microsoft, Steve Ballmer, lua in deradere incercarea „timida” a lui Steve Jobs de a submina producatorii de telefoane mobile. Sase luni mai tarziu, Ballmer a fost redus la tacere de succesul iPhone-ului.
Conform cifrelor puse laolalta de grupul NPD, in primul trimestru intreg de la lansare, iPhone-ul a avut o cota de piata de 27% in SUA, putin mai mare decat cea Windows Mobile, dar sub BlackBerry-ul lui RIM, care conducea detasat. Pe plan mondial, Apple reusea sa adune 3,4% din totalul smarthone-urilor vandute, in timp ce Symbian statea undeva la 45%.
Lucrurile deveneau din ce in ce mai sumbre pentru Nokia si Symbian, intrucat un an mai tarziu, in al treilea trimestru din 2008, Apple vindea aproape 13% din totalul telefoanelor inteligente. Era un mare semnal de alarma tras de catre compania din Cupertino, dar singurul competitor suficient de treaz sa il auda nu a fost destul de abil sa fructifice aceasta oportunitate. Palm lansa WebOS in ianuarie 2009 cu mare fast, dar din iunie al aceluiasi an avea sa concureze cu a treia generatie de iPhone: 3GS.
Apple tintea detronarea Nokia, insa nimeni nu anticipase noua revolutie numita Android
Totusi, in acel moment nimeni nu baga in seama Android-ul lui Google, care fusese lansat pe piata in toamna anului 2008 prin intermediul telefonului HTC Dream. Symbian continua sa fie lider in piata smartphone-urilor, in timp ce Nokia vindea cele mai multe „dumbphones”, adica terminale mobile mai putin destepte.
In doar cateva luni, HP cumpara Palm si reusea sa „omoare” WebOS, un sistem cu potential enorm si trasaturi considerate „mai inovatoare” decat cele oferite de iPhone. In plus, Microsoft anunta oficial moartea lui Windows Mobile, care urma sa fie inlocuit de Windows Phone, un sistem de operare modern, cu o interfata „mai revolutionara” decat cele de la iOS si WebOS, bazata pe designul „Metro”.
Batalia smartphone-urilor se dadea intre iPhone, care beneficia de campanii de marketing istete, BlackBerry, care nu mai avea rival in sectorul sau dupa moartea Windows Mobile, Palm, cu al sau WebOS si Android, care se bucura de investitii enorme din partea Samsung, Motorola si HTC. Windows Phone de abia scotea capul in lume, dar nu s-a bucurat de aceeasi primire ca a iPhone-ului. Cu toate acestea, Nokia continua sa fie un lider. La jumatatea anului 2010, compania finlandeza anunta ca peste 386 de milioane de telefoane cu Symbian au fost vandute de-a lungul timpului.
Totul avea sa se schimbe la sfarsitul anului 2010. Analistii estimau ca Nokia vanduse 28 de milioane de smartphone-uri in trimestrul al patrulea al acelui an, iar Apple si RIM urmau cu 16 millioane si respectiv 14 milioane. Desi finlandezii erau inca pe primul loc, vanzarile scazusera dramatic in comparatie cu anul anterior si un dezastru financiar pentru companie parea iminent.
Lucrurile deja mergeau prost in acel moment, iar Nokia tocmai angajase un nou director executiv: Stephen Elop, care lucrase in trecut pentru Microsoft. Il inlocuia pe Olli-Pekka Kallasvuo, cel care a fost oarecum fortat sa isi abandoneze pozitia din cauza esecului numit N8. Acest terminal rula Symbian^3 OS, dar s-a dovedit a fi o prea mica amenintare pentru iPhone 3GS si Samsung Galaxy S, in ciuda unei camere de 12 megapixeli cu lentile Carl Zeiss.
Nokia inchide fabrica de la Jucu din Romania si paraseste Symbian pentru Windows Phone
In Romania anului 2011, Nokia ocupa prima pozitie in topul telefoanelor si smartphone-urilor pentru al zecelea an la rand. Renumele companiei nu a fost de ajuns pentru a-si pastra pozitia, iar cota de piata continua sa scada vertiginos atat pe plan local, cat si pe plan mondial. Dupa o scadere a vanzarilor de 12% in primul trimestru al anului, Nokia anunta un parteneriat cu Microsoft pentru producerea de telefoane Windows Phone, moment in care nimeni nu intelegea de ce Elop nu a ales Android ca principala platforma pentru dispozitivele companiei.
Stephen Elop le spunea subordonatilor ca Nokia sta pe o „platforma arzatoare” care nu mai avea mult de trait. Era acuzat ca fiind un „tradator” si un „cal troian” de catre fanii infocati ai producatorului finlandez, care ar fi preferat Symbian, MeeGo (celalalt sistem de operare al companiei) sau Android. In ciuda protestelor, strategia bazata exclusiv pe Windows Phone avea sa inceapa odata cu lansarea dispozitivului Lumia 800 in toamna anului 2011.
Microsoft lansase Windows Phone 7 cu surle si trambite la sfarsitul anului 2010. Nu mai putin de 10 telefoane de la HTC, Samsung, LG si Dell stateau la dispozitia doritorilor, insa niciun producator dintre cei patru nu a depus suficiente eforturi pentru a atrage mai multi cumparatori. Primii trei erau prea „ocupati” cu Android, iar Dell se concentra pe piata desktop-urilor si laptop-urilor. De aceea, Nokia era vazut ca salvamarul lui Microsoft. Insa lucrurile nu aveau sa mearga tocmai ca pe roate.
Revenind pe plan local, Nokia anunta inchiderea fabricii de la Jucu, judetul Cluj, ca urmare a scaderii vanzarii de telefoane mobile. Compania continua motivarea inchiderii fabricii cu faptul ca in Romania scadeau vanzarile telefoanelor mobile clasice, iar vanzarile de smartphone-uri cresteau. Intrucat la Jucu se produceau doar telefoane „mai putin destepte” si costurile companiei trebuiau sa scada, Nokia a decis sa isi incheie operatiunile in tara noastra si sa se concentreze pe piata asiatica.
Nokia pierde in sfarsit primul loc, fiind detronata de Samsung
La scurt timp, Samsung anunta ca a reusit sa fure primul loc de la Nokia atat in topul vanzarilor de telefoane mobile, cat si in cel al vanzarilor de smartphone-uri din Romania. Acest lucru se intampla in 2012 si se referea la livrarile de telefoane din anul 2011.
Cateva luni mai tarziu, Strategy Analytics dezvaluia faptul ca Samsung a detronat Nokia din pozitia de lider al vanzarilor tuturor telefoanelor mobile pe plan mondial. In primul trimestru al anului 2012, sud-coreenii au vandut 93,5 milioane de aparate si au avut o cota de piata de 25%. In acelasi trimestru, Nokia livrase doar 82,7 milioane de terminale. Pentru majoritatea expertilor, acest lucru era incredibil, intrucat producatorul finlandez se afla la conducere de nu mai putin de 14 ani, incepand cu 1998, cand depasea Motorola.
Luand in considerare doar piata smartphone-urilor, Samsung era la conducere cu 42,2 milioane de unitati vandute, urmat de Apple cu 35,1 milioane si de Nokia cu 11,9 milioane. Era clar ca Lumia 800 nu devenise un element important in aceasta lupta. Terminalul rula Windows Phone 7.5 „Mango”, iar specificatiile includeau un procesor de 1,4GHz, memorie interna de 16GB, 512MB ROM, 512MB RAM, camera de 8 megapixeli si un ecran de 3.7-inch AMOLED cu protectie Gorilla Glass si rezolutie de 800 x 480 de pixeli.
La inceputul anului 2012, Nokia s-a decis sa lanseze 808 PureView, un telefon care oferea o noua versiune de Symbian si o camera revolutionara de 41 de megapixeli. Totusi, Symbian continua sa isi arda putinul combustibil din rezervor, iar finlandezii si-au vazut de drumul pavat cu Live Tiles-urile lui Windows Phone.
Rand pe rand, Nokia avea sa introduca Lumia 710, Lumia 610, Lumia 900 si Lumia 510. Astfel seria Lumia arata dupa cum urmeaza, de la „mic” la „mare”: 510, 610, 710, 800, 900. Desi gama era completa si promitea multe, Microsoft avea planuri diferite in ceea ce priveste viitorul Windows Phone. Compania din Redmond anunta Windows Phone 8, un sistem de operare bazat pe Windows NT, in loc de Windows CE, avand aceeasi esenta ca Windows 8. Acest lucru insemna ca vechea arhitectura interna nu mai era compatibila cu kernel-ul viitorului sistem de operare.
Microsoft lanseaza Windows Phone 8, dar ramane cu mai putini parteneri
Din cauza vanzarilor scazute ale terminalelor WP7, Microsoft a mai pierdut din parteneri pentru lansarea Windows Phone 8. Doar HTC, Samsung si Nokia si-au anuntat sprijinul pentru WP8, pe parcurs alaturandu-se Huawei. Compania finlandeza se pregatea inca o data de lupta impotriva lui Apple si Google dintr-o postura neobisnuita: Nokia nu mai era un lider incontestabil, ci un personaj demn de mila noilor giganti.
Trei smartphone-uri Nokia au fost dezvaluite la lansarea Windows Phone 8. Nava amiral urma sa fie Lumia 920, inlocuitorul lui Lumia 900, Lumia 820 inlocuia Lumia 800, insusindu-si rolul telefonului de nivel mediu, iar Lumia 620 ocupa locul lui Lumia 610 in coada seriei.
Windows Phone 8 venea echipat cu Internet Explorer 10, un browser mai rapid, mai stabil si mai „dotat” decat IE9-le lui WP7, multitasking „adevarat”, „Coltul Copiilor”, NFC, Xbox Music, suport pentru mai multe limbi (inclusiv romana), suport pentru procesoarele „multi-core” si ecrane cu rezolutie mai mare, abilitatea de a copia fisiere de pe un desktop fara a instala vreun program aditional s.a.m.d.
Noua combinatie, Nokia + WP8, ar fi trebuit sa fie una castigatoare, insa cumparatorii nu au fost impresionati. La inceputul anului 2013, agentia Gartner anunta o cota de piata globala de 3% pentru Windows Phone, datorata in mare parte Nokia, care vanduse 4,4 milioane de telefoane Lumia.
Compania finlandeza nu avea de gand sa renunte la piata smartphone-urilor si, de aceea, avea sa introduca alte doua dispozitive WP8: Lumia 520 si Lumia 720. Cel dintai devenea cel mai ieftin aparat din gama Lumia si cel mai bine vandut terminal Windows Phone din istorie in doar cateva luni, inlocuind Lumia 510, iar cel din urma se instala la mijloc ca inlocuitor al lui Lumia 710. Gama era din nou completa, dupa cum urmeaza: 520, 620, 720, 820, 920.
Samsung, HTC si Huawei nu au reusit sa faca fata invaziei Nokia. Drept rasplata, finlandezii aveau o cota de piata de 83% din total vanzarilor de terminale WP, urmati de HTC cu 11,4% in trimestrul al doilea al anului 2013. Procentajele includ doar vanzarile terminalelor Windows Phone. In acelasi timp, agentia Kantar dezvaluia un procentaj al vanzarilor de smartphone-uri globale de 5,6%, ceea ce insemna ca Windows Phone intrecea numarul livrarilor de telefoane BlackBerry pentru prima data de la lansare.
Noua serie Lumia putea fi considerata un mic succes in acel moment, tinand cont ca Windows Phone este singurul care mai putea concura cu Android si iOS, cele doua avand o cota de piata de peste 90% in total.
Cresterea vanzarilor se datoreaza in mare parte lansarii Lumia 520. Acest dispozitiv foarte ieftin a reusit in doar trei luni sa devina cel mai bine vandut din gama sa, cu o cota de piata de 18%, urmat de Lumia 920 cu 11% si de Luma 620 cu 9%, anunta agentia AdDuplex.
Despre Lumia 920, cel mai inovator telefon de pana acum?
„Flagship-ul” Lumia 920 a fost lansat ca unul dintre cele mai inovatoare telefoane din istorie, datorita mai multor factori. Cel mai important este camera de 8,7 megapixeli, care are incorporat un sistem de stabilizare optica a imaginii si care inregistreaza filme full HD cu o calitate audio superioara. Ecranul de 4,5-inch 1280 x 768 IPS LCD PureMotion HD+ cu protectie Gorilla Glass 2 are o rata de actualizare a pixelilor de 60Hz. Asta reduce asa-zisul „blur” in timpul navigarii, permitand utilizatorilor sa citeasca chiar si atunci cand fac scroll foarte rapid. In plus, display-ul este foarte sensibil, permitand utilizatorilor sa il foloseasca si atunci cand au manusi pe mana.
Lista de specificatii a lui Lumia 920 continua cu GPS, WiFi, NFC si un procesor dual-core de 1,5GHz. Dupa cum se stie, sistemul de operare Windows Phone nu sufera de „lag” (raspuns intarziat al interfetei utilizator), fiind foarte fluent. In acest caz, procesorul oferea mult mai multe decat avea nevoie dispozitivul. Memoria interna era limitata la 32GB si, din pacate, nu poate fi marita cu ajutorul unui card microSD. Bateria de 2000mAh nu poate fi scoasa din carcasa, dar include tehnologie de reincarcare wireless, un alt mare beneficiu al telefonului.
Toate aceste specificatii nu se regasesc in iPhone si majoritatea telefoanelor Android. Este un terminal extrem de bine dotat, iar pretul sau a scazut chiar si pana la 1350 de lei. De Black Friday sunt asteptate reduceri masive si ar putea deveni un „must-buy”. Cei care nu cred in puterea Windows Phone ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte, intrucat urmatorul update major va transforma complet sistemul de operare cu ajutorul unor adaugiri foarte importante, cum ar fi un sistem de notificari.
Despre Lumia 820, mai ieftin si mai putin viguros decat fratele mai mare
Lumia 820 se claseaza imediat sub Lumia 920. Acest terminal ofera un ecran AMOLED de 4,3-inch 800 x 480, dar fara Gorilla Glass 2. Are o memorie interna de 8GB, care poate fi expandata cu un card microSD de pana la 32GB. Nici camera nu mai e la fel de performanta, dar cei 8 megapixeli pot fi suficienti pentru poze deosebite. Acelasi procesor dual-core de 1,5GHz este la putere, in timp ce NFC lipseste, iar incarcarea wireless a bateriei este optionala.
Desi este un terminal destul de puternic, iata ca pretul sau a scazut sub 1000 RON, atingand chiar si 979 RON la unele magazine. Acesta reprezinta o reducere de 50% fata de pretul de lansare. De aceea, este posibil sa nu mai asistam la reduceri suplimentare ale pretului in Vinerea Neagra, dar comerciantii ne pot surprinde.
Despre Lumia 720, dispozitiv versatil cu stabilizare optica a imaginii
Ajungem la Lumia 720 si observam pierderea din putere a procesorului, care ruleaza acum la 1GHz. RAM-ul a scazut si el la 512MB, iar camera poate captura poze la 6,7 megapixeli si filme la rezolutie 720p. Ofera tehnologie de stabilizare optica a imaginii similara cu cea intalnita la Lumia 920. Ecranul sau masoara 4,3-inch si ofera o rezolutie de 800 x 480 de pixeli, iar protectia este asigurata de Gorilla Glass 2. NFC-ul este integrat, iar memoria de 8GB poate fi extinsa cu pana la 64GB. Bateria nu poate fi schimbata, dar are o capacitate de 2000mAh, mai mare ca versiunea de 1650mAh din Lumia 820.
Lumia 720 este putin mai nou decat 820, ceea ce inseamna ca este si putin mai scump, avand un pret de aproximativ 1000 de LEI, in functie de culoare si magazin. Avantajele fata de Lumia 820 il transforma intr-un dispozitiv foarte atractiv, facand potentialii cumparatori sa spere la o reducere considerabila de Black Friday.
Despre Lumia 620, un telefon cu un design mai rotunjit
Iata-ne ajunsi la Lumia 620, un telefon cu ecran de 3,8-inch si rezolutie de 800 x 480 de pixeli. Puterea vine de la o baterie de doar 1300mAh. Camera a suferit si ea o diminuare a numarului de megapixeli, fiind dotata cu un senzor de 5MP. Este primul dispozitiv din a doua serie Lumia fara vreo posibilitate de a incarca bateria wireless si fara ecran foarte sensibil.
Preturile continua sa scada, desi mai este destul timp pana cand soseste Black Friday. Unele magazine online il ofera la 829 de RON, in functie de culoarea aleasa de cumparator.
Despre Lumia 520, cel mai ieftin si mai bine vandut Windows Phone din istorie
Lumia 520 este cel mai ieftin smartphone cu Windows Phone 8, dar nu si cel mai mic. Ofera un ecran de 4-inch, mai mare ca al lui telefonului Lumia 620 si poate fi controlat cu manusile pe mana. Cu toate acestea, pierde suportul pentru NFC, camera de 5 megapixeli nu are flash, iar bateria de 1430mAh nu poate fi incarcata wireless.
Inainte de Vinerea Neagra, unele magazine il ofera la 599 de lei, un pret care nu poate fi batut de niciun dispozitiv Android sau iOS cu specificatii similare. Avantejele WP8 se vad aici, intrucat sistemul de operare se misca bine, mai fluent decat ar putea sa o faca un terminal Android la un pret similar sau chiar mai mare – conform unor comparatii si teste realizate de site-urile de specialitate.
Numarul aplicatiilor Windows Phone este in crestere
Dupa lansarea telefoanelor de mai sus, vestile bune continuau sa apara la mijlocul anului 2013. Microsoft comunica faptul ca magazinul Windows Phone avea peste 160,000 de aplicatii disponibile pentru descarcare, o cifra impresionata pentru un ecosistem de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, atat vanzarile terminalelor, cat si numarul aplicatiilor din magazin erau restranse in comparatie cu cele ale competitorilor. Este bine de stiut ca la ultima numarare, magazinul WP oferea 170.000 de aplicatii, in timp ce magazinul iOS oferea un milion. Magazinul Google Play (pentru utilizatorii Android) a depasit totalul de un milion de aplicatii la inceputul verii, ceea ce inseamna ca acum se situeaza undeva la peste 1,1 milioane, fiind cel mai mare magazin de acest gen.
Vanzarile scazute de datoreaza probabil si unui alt neajuns: platforma continua sa fie privata de aplicatii oficiale pentru Instagram, Vine, Snapchat, YouTube si multe altele. Desi utilizatorii pot gasi programe neoficiale cu multe „dotari” si lansate de dezvoltatori independenti, cum ar fi 6tag si 6sec, este clar ca potentialii consumatori prefera aplicatiile oficiale. Dat fiind ca ecosistemul creste, multe aplicatii cheie vor deveni disponibile pentru Windows Phone in curand, lista incluzand Instagram, Vine si Flipboard.
Adoptia Windows Phone este incetinita si de o lista importanta de lipsuri ale sistemului de operare. Aceasta lista include: sistem de notificari, auto-blocarea rotatiei ecranului, sprijin Virtual Private Network (VPN), asistent personal (ex: Siri, Google Now), profiluri audio separate in functie de tipul aplicatiilor, posibilitatea de a seta tonuri de apel customizate pentru mesaje si emailuri. Totusi, o parte din aceste probleme vor fi remediate odata cu lansarea update-ului GDR3 si a noii versiuni Windows Phone 8.1 „Blue”, care sunt asteptate in urmatoarele luni.
Nokia a anuntat mult asteptatul Windows Phone cu o camera de 41 de megapixeli
Pentru a creste vanzarile si a mari diversitatea acestei platforme, jumatatea anului 2013 venea cu 4 terminale noi Windows Phone 8, dintre care unul rezervat exclusiv pentru piata din SUA si operatorul Verizon: Lumia 928. Era o variatie a Lumia 920, la fel ca si Lumia 925. Diferentele sunt minore: Lumia 928 are ecran AMOLED, camera de 1,3 megapixeli in fata, respectiv flash Xenon in spate. Lumia 925 vine tot cu ecran AMOLED, cu o memorie interna de doar 16GB (totusi, in unele tari exista si variante de 32GB) si cu un design imbunatatit. Vorbind de Lumia 925, el poate fi gasit si la preturi de sub 1900 RON in prezent, iar in Vinerea Neagra ne putem astepta la o micsorare considerabila.
Al treilea dispozitiv este Lumia 625. Nokia a intrat pe piata asa-numitelor „phablets” – o combinatie intre telefoane si tablete – care au ecrane tactile foarte mari, dar isi pastreaza abilitatea de a efectua apeluri telefonice. Lumia 625 este un Lumia 620 modificat, care ofera un ecran de 4,7-inch, suport 4G / LTE, protectie display Gorilla Glass 2, baterie de 2000mAh si procesor mai rapid de 1,2GHz. In prezent, consumatorii au variante de achizitie de aproximativ 1000 de LEI pentru a-l cumpara si sa nu uitam ca Black Friday urmeaza in cateva saptamani.
Cel de-al patrulea este urmasul lui 808 PureView: Nokia Lumia 1020. Primul Windows Phone cu o camera de 41 de megapixeli si 2GB RAM. A fost anuntat cu mare fast, iar camera sa impresionanta a adunat multe recenzii pozitive, inclusiv cele ale unor fotografi celebri de la National Geographic. Lumia 1020 este totodata si primul WP cu protectie ecran Gorilla Glass 3, devenind mai rezistent la zgarieturi. Alte noutati includ un flash Xenon si dual-LED pe spate, plus un ecran AMOLED. Pornind de la aceste specificatii, cumparatorii au nevoie de peste 2800 de RON in prezent, insa trecerea timpului si Vinerea Neagra pot conduce la reducerea pretului.
Microsoft a cumparat divizia de telefoane de la Nokia pentru $7,2 miliarde
Desi lucrurile pareau sa mearga spre bine, Microsoft s-a saturat sa nu detina controlul asupra hardware-ului, precum Apple. Rezultatul? A cumparat divizia de telefoane de la Nokia pentru aproximativ 7,2 miliarde de dolari in septembrie 2013. Peste 32.000 de angajati ai Nokia (din totalul de 88.000) vor lucra pentru creatorul Windows, inclusiv Stephen Elop, care se intoarce „acasa” dupa o „excursie” de cativa ani.
Inca nu se stie exact daca brandul „Nokia” va disparea de pe piata telefoanelor, dar acest lucru este foarte posibil, intrucat Microsoft doreste ca lumea sa asocieze Windows Phone cu el insusi, nu cu producatorul finlandez. De acum inainte, compania din Redmond va avea un control total asupra hardware-ului si a serviciilor ce tin de smartphone-uri, precum Apple cu iPhone si RIM cu BlackBerry. Este de mentionat ca si RIM isi vinde brandul pentru aproximativ 4,7 miliarde de dolari, insa tot ce tine de dezvoltarea telefoanelor va ramane in continuare in curtea unei singure companii.
Asteptand aprobarea tranzactiei, Nokia mai lanseaza trei dispozitive noi
Tranzactia dintre Nokia si Microsoft mai are nevoie de aprobare din partea Uniunii Europene, pentru verificarea respectarii legislatiei in domeniul concurentei. Pana atunci, finlandezii isi vad de treaba si o fac chiar foarte bine. Au decis sa mai lanseze trei dispozitive Lumia, doua phablet-uri si o tableta, numite 1520, 1320, si respectiv 2520.
Lumia 1520 este primul dispozitiv Windows Phone cu procesor quad-core si ecran full HD. Displayul de 6-inch este protejat de Gorilla Glass 2. Puterea procesorului Snapdragon 800 este de 2,2GHz, iar cea a bateriei de 3400mAh, utilizatorii avand posibilitatea de a o incarca prin tehnologie wireless. Camera din spate masoara 20 de megapixeli si vine la pachet cu stabilizare optica. De asemenea, este primul telefon din lume capabil sa inregistreze fisiere RAW, specificatie care permite fotografiilor sa pastreze mai multa informatie oferita de senzorul foto, lucru extrem de util post-procesarii. Memoria de 32GB poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSD de pana la 32GB.
Lumia 1320 are si el un ecran de 6-inch, insa ofera o rezolutie a ecranului de 1280 x 768. Camera ofera 5 megapixeli, insa bateria se mentine la 3400mAh. Procesorul este dual-core si atinge o viteza de 1,7GHz. Desi este un dispozitiv masiv, va fi disponibil la un pret de doar $339 in SUA, in timp ce 1520 va costa 749$.
De cealalta parte, tableta Lumia 2520 are un ecran full HD de 10,1-inch, camera de 6,7 megapixeli in spate, 2GB RAM, 32GB memorie interna, spatiu pentru card microSD de pana la 32GB, processor quad-core Snapdragon 800 si o baterie de 8000mAh.
Dispozitivul ruleaza Windows 8 RT si va fi lansat pentru un pret de 499$ in SUA, iar lansarea in alte piete va urma curand.
Ce spune prezentul si ce ne va oferi viitorul
Acum ca trimestrul al treilea al anului 2013 s-a incheiat, este timpul pentru a mentiona cota de piata in crestere fata de anul trecut a acestui ecosistem. Astfel, cele 10,2 milioane de dispozitive vandute plaseaza WP pe locul al treilea cu o cota de piata de 4,1%. Locul doi revine lui Apple cu 33,8 milioane de iPhone-uri vandute, iar prima pozitie este acaparata de cele 204,4 milioane de terminale Android vandute in doar 3 luni.
Din cele 10,2 milioane de unitati, 8,8 milioane sunt opera Nokia, care atinge 95% cota de piata pentru Windows Phone. Ramane de vazut daca urmatoarea generatie de Windows Phone va mai include si terminale Samsung, HTC sau Huawei, intrucat producatorii sunt probabil dezamagiti de aranjamentul dintre finlandezi si Microsoft.
Cota Windows Phone a crescut cu 2% fata de Q3 2012, in timp ce BlackBerry si iOS au scazut cu cateva procente. Astfel, industria mobila a devenit si ea o lupta in trei. Este un razboi similar cu cel din piata PC-urilor, insa rolurile sunt putin inversate.
Daca la computere Windows-urile lui Microsoft conduc cu o cota de piata de peste 90%, in lumea telefoanelor mobile Android conduce cu peste 81% din totalul utilizatorilor. In ambele categorii, Apple se plaseaza pe locul 2 cu cota de piata de peste 7% si 13%, respectiv. Locul trei la PC-uri cu aproape 2% ii revine lui Linux (sistemul de operare de unde isi are originile Android), iar la smartphone-uri se afla Windows Phone cu procentajul mentionat anterior.
Lupta va deveni din ce in ce mai apriga, acum ca Microsoft a cumparat divizia de telefoane a Nokia si se indreapta cu pasi rapizi catre locul al doilea. iOS 7 de abia s-a lansat, Android 4.4 KitKat a sosit si Windows Phone 8.1 este pe drum, iar aceste vesti nu pot decat sa bucure pe romanii care doresc sa fie la zi cu soft-ul pentru smartphone-uri. Cu toate acestea, ar fi o greseala sa desconsideram BlackBerry, deoarece orice jucator conteaza in aceasta competitie benefica pentru utilizatorii care spera sa isi achizitioneze un smartphone cu un pret cat mai bun de Black Friday in Romania.
Alex a zis
Deja ma cuprinde nostalgia dupa zilele in care N95-ul era in voga… ce vremuri! 🙁
Nu prea am vazut multe persoane cu telefoane cu Windows Phone pe la noi, dar concurenta e buna si sper ca Microsoft sa inoveze in continuare. Ar fi riscant sa ramanem doar cu Apple si Google pe piata, oricum in unele tari putem vorbi de duopol, la ce cota de piata au cei doi giganti.
Andra Ciubotaru a zis
Chiar că e complet! Bravo!