Data de 29 noiembrie 2013, ultima zi de vineri a lunii lui Brumar, aduce si in tara noastra oferte si reduceri semnificative la o gama variata de produse. Black Friday, in varianta sa autohtona – Vinerea Neagra, este o sarbatoare neconventionala, imprumutata din Statele Unite ale Americii si aflata acum in al treilea an de existenta in Romania. Cum a ajuns Black Friday in Romania, ce cumpara oamenii si la ce ne putem astepta pentru editia din acest an – sunt cateva intrebari la care am incercat sa gasim raspunsuri.
Black Friday este o conventie intre retaileri si consumatori, care marcheaza startul sezonului de cumparaturi de Craciun. In Statele Unite ale Americii, pseudo-sarbatoarea este strans legata de Ziua Recunostintei si are o traditie de decenii intregi. Nu e de mirare ca Black Friday a devenit cea mai aglomerata si mai profitabila zi de cumparaturi din SUA, aducandu-le comerciantilor aproximativ o treime din profiturile anuale. Anul trecut, americanii au lasat in magazine peste 59 de miliarde de dolari. Comparativ, in acelasi an, tara noastra a avut venituri la buget in valoare de 45,5 miliarde de euro.
Prima editie – Cum a ajuns isteria si in Romania?
In Romania, Vinerea Neagra se afla inca la inceput. Conceptul a fost adus pentru prima oara in tara noastra in urma cu doi ani, in 2011, la initiativa grupului eMAG, Flanco si Asesoft Distribution, cu intentia de a stimula indeosebi piata electro-IT.

Depozitul eMAG, pregatit cu produse electroIT inainte de Black Friday 2011. Sursa: blog.emag.ro
Incercari de a implementa Vinerea Neagra in Romania au mai existat si inainte de acest an, insa promovarea lor a fost firava si, astfel, impactul a lasat de dorit. In 2011, organizatorilor eMAG si Flanco li s-au alaturat si alti participanti, dintre care amintim: evoMAG, PCGarage si DOMO.
Prima editie le-a depasit asteptarile comerciantilor, reusind sa genereze schimbari de comportament in randul consumatorilor, care au profitat de reducerile de pana la 60 de procente si si-au schimbat televizoarele, calculatoarele sau electrocasnicele, desi poate ca nu aveau in plan acest lucru. Produsele promovate de Black Friday s-au transformat in vedetele sezonului, iar producatorii au profitat de acest prilej pentru a lansa pe piata viitoarele bestseller-uri.
A doua editie – Oferte mai multe, profit mai mare
In 2012, mai multe magazine au aderat la miscarea Black Friday, iar fenomenul a luat amploare.
Potrivit unui comunicat de presa, eMAG a inregistrat comenzi in valoare de 12 milioane de euro in prima zi de Black Friday, cu 50% mai mult decat in aceeasi zi a anului precedent. Incluzand si weekend-ul, valoarea totala a comenzilor a ajuns la 15,73 de milioane de euro. Stocul alocat pentru Black Friday, un total de 120.000 de produse din toate categoriile, a fost epuizat aproape complet in primele patru ore de la startul promotiei.
Flanco a anuntat ca a inregistrat vanzari de aproximativ 12,1 milioane de euro, cu 80% mai mult decat in 2011.

Flanco a fost unul din retailerii cu vanzari de top la ultimul Black Friday. Comenzile s-au realizat cu precadere in reteaua de magazine fizice.
DOMO a estimat pentru cele patru zile de reduceri (22-25 noiembrie 2012) incasari cuprinse intre 3 si 4 milioane de euro – o suma de patru ori mai mare decat in 2011.
Evomag.ro a declarat vanzari de circa 900.000 de euro de Black Friday 2012, adica de peste trei ori mai mari fata de editia precedenta.
Altex Romania a avut incasari de 15 milioane de euro in trei zile de campanie (weekendul 23-25 noiembrie 2012).
E-commerce, pe picior gresit
Atat in 2011, cat si in 2012, Black Friday in Romania s-a desfasurat preponderent online. Din pacate, in ambii ani numarul mare de solicitanti a pus in dificultate site-urile participante la campanie. Majoritatea site-urilor nu sunt pregatite din punct de vedere tehnic pentru un asemenea aflux de clienti. Tocmai de aceea, comerciantii au incercat sa compenseze, prelungind promotiile in intregul weekend ce-i urmeaza Vinerii Negre.
Ce cumpara romanii?
Potrivit unui studiu realizat de catre compania de cercetare Daedalus Millward Brown, 69,8% dintre romani auzisera de fenomenul Black Friday in decembrie 2012 – de doua ori si jumatate mai multi decat la inceputul lunii noiembrie a aceluiasi an. Dintre acestia, 11,1% au declarat ca au achizitionat ceva de Vinerea Neagra, iar 59,3% si-au manifestat interesul de a cumpara in editia 2013.
Pe primele trei locuri in preferintele romanilor se afla electrocasnicele, segmentul IT&C (laptopuri, telefoane sau tablete) si electronicele (televizoare, aparatura foto-video).
Black Friday in social media
La cresterea in „awareness” a contribuit, fara indoiala, si reflectarea evenimentului in social media. Conform ZeList, in perioada 19-25 noiembrie 2012, Black Friday a avut 31.457 de aparitii in social media din Romania si un viewership (vizualizari estimate) de aproximativ 85 de milioane. Astfel, un utilizator de internet de la noi din tara a fost expus la cel putin 10 mesaje legate de Vinerea Neagra.
La ce sa ai grija cand cumperi din strainatate
Romanii pot beneficia si de ofertele de Black Friday din strainatate, mai cu seama ca platile efectuate cu carduri de debit sau de credit din Romania sunt acceptate de mai toti comerciantii online de peste hotare.
Aceia dintre dumneavoastra care si-au propus sa profite de ofertele site-urilor din strainatate ar trebui sa detina carduri VISA sau Mastercard si sa fie foarte atenti de unde cumpara, pentru a evita situatiile in care taxele de transport sau cele vamale rotunjesc semnificativ pretul afisat.

Romanii au prins gustul cumparaturilor online, inclusiv din strainatate.
In cadrul Uniunii Europene, achizitiile sunt scutite de suprataxari vamale. Cu toate acestea, coletele voluminoase pot aduce dupa ele plati suplimentare din partea Postei Romane, chiar daca provin din spatiul Uniunii Europene.
In cazul achizitiilor din Statele Unite ale Americii sau din alte state non-europene, lucrurile stau diferit: din cauza taxelor, coletele ajung sa coste mult mai mult decat produsele in sine. Alternative demne de luat in calcul ar fi reprezentantele europene ale site-urilor precum Amazon sau Ebay, de pilda.
La ce ne asteptam anul acesta?
Anul acesta, multe oferte vor fi valabile pe toata durata saptamanii 25 noiembrie – 1 decembrie. Reducerile semnificative la produsele cele mai cautate (laptopuri, tablete, smartphones, televizoare LCD, monitoare si alte gadgeturi) vor aparea insa vineri, pe 29 noiembrie, si isi vor pastra disponibilitatea pana duminica, pe 1 Decembrie, inclusiv, in limita stocului disponibil.
Asa cum ne-am obisnuit din anii precedenti, stocurile magazinelor participante la campanie sunt relativ restranse, departe de a fi capabile sa satisfaca nevoile tuturor cumparatorilor.
Secretul este sa decideti din timp ce produse va intereseaza si, fie sa accesati site-urile participante inca de la orele la care acestea anunta startul campaniei, fie sa dati buzna in magazine la primele ore ale diminetii.
Lasă un răspuns