Evenimentul Black Friday 2014 va aduce reduceri importante la laptopuri, iar Black Friday Mania va ofera un ghid care o sa va ajute sa faceti alegerea corecta, daca doriti sa cumparati unul.
Smartphone-urile, tabletele, televizoarele si electrocasnicele se afla in topul preferintelor romanilor atunci cand vine vorba de reduceri. Insa, exista si o alta categorie de produse extrem de populare printre consumatorii din Romania: laptopurile.
Sunt o multime de modele disponibile pe piata, pentru toate tipurile de bugete. Intrucat Vinerea Neagra aduce discounturi masive, trebuie doar sa stiti de ce aveti nevoie si atunci veti face alegerea corecta, in functie de suma alocata pentru un laptop nou.
Alegerea este dificila atunci cand sunt atat de multe modele disponibile pe piata. Pentru a facilita alegerea unui laptop de Black Friday 2014, v-am pregatit un ghid cu informatii despre tipurile de laptop, dar si despre trasaturile generale ale acestor dispozitive.
Cand au aparut laptopurile pe piata si cum de au devenit atat de populare?
Laptopurile au fost introduse pe piata inca de la mijlocul anilor 1970. Odata cu lansarea calculatoarelor a aparut si notiunea de calculator portabil. Zeci de ani mai tarziu, acestea se impart in mai multe subcategorii, iar unele modele au disparut deja de pe piata.
Inca de la inceputurile lor, aceste produse au avut o mare priza la public, tinand cont ca ofereau putere rezonabila de procesare intr-un pachet compact.
O revolutie a laptopurilor a inceput in 2007, atunci cand Asus introducea un netbook numit Eee PC. Un netbook era un laptop foarte mic, care nu avea incorporat o unitate optica, oferea acces la internet, iar preturile erau foarte scazute.
Netbook-urile au devenit extrem de populare in scurt timp. Dupa Asus, au urmat alte companii cu propriile modele, iar aceasta piata a atins chiar si un nivel de peste 30 de milioane de unitati vandute in anul 2010.
Insa, pana la finalul anului 2012, netbook-urile au disparut aproape in totalitate de pe piata din cauza aparitiei tabletelor, dar si a ultrabook-urilor. Una dintre marile probleme ale netbook-urilor era puterea de procesare extrem de scazuta.
Tabletele din prezent sunt chiar mai mici si mai usoare decat netbook-urile, in timp ce ofera o putere de procesare mai mare.
Ce sunt asa-numitele ultrabook-uri?
Laptopurile mai sunt numite si notebook-uri. Apple a sesizat importanta dimensiunilor unui laptop, asa ca a decis sa introduca un notebook ultraportabil.
Aceasta clasa de laptopuri exista si inainte de modelele Apple, insa asa-numitele ultrabook-uri au devenit populare doar dupa lansarea primului MacBook Air la inceputul anului 2008.
In general, ultrabook-urile sunt laptopuri extrem de subtiri si de usoare, care nu au in componenta o unitate optica pentru citirea si scrierea de CD/DVD-uri. Desi exista si modele de mici dimensiuni cu unitate optica, acestea sunt clasificate de obicei ca laptopuri.
Doua avantaje ale ultrabook-urilor asupra netbook-urilor, care au jucat un rol important in „moartea” celor din urma, sunt reprezentate de puterea de procesare net superioara, dar si de preturile competitive raportate la specificatii.
Ce alte variatii de laptop mai exista?
Alte tipuri de laptop-uri sunt cele „decapotabile” sau „convertibile”, laplet-urile, cele robuste, dar si cele „high-end”, care concureaza la specificatii si putere cu un desktop.
Modelele convertibile vin de obicei cu un touchscreen si cu incheieturi speciale intre tastatura si display. Aceste incheieturi permit utilizatorilor sa roteasca ecranul si sa foloseasca dispozitivul in „modul tableta”.
Laplet-urile sunt cele mai noi tipuri de laptop si sunt asemanatoare cu tabletele, ele oferind un ecran tactil. Insa, ele vin la pachet si cu o tastatura, dar aceasta poate fi detasata, iar aparatul se va transforma intr-o tableta.
Modelele robuste sunt construite special pentru a rezista conditiilor extreme, vibratiilor puternice si chiar picaturilor de apa.
Intr-un final, laptopurile high-end pot inlocui cu succes un calculator. Acestea ofera in general ecrane cu diagonale mai mari de 15 inch, una sau doua placi video dedicate, insa portabilitatea lor este destul de scazuta si costurile sunt destul de mari.
Trebuie tinut cont ca toate aceste modele sunt mult mai scumpe decat laptopurile conventionale, insa si ele vor beneficia de reduceri de Black Friday 2014.
Dilema procesorului: putere vs durata bateriei
Acum ca am acoperit toate tipurile de laptop, este timpul sa aflam si ce conteaza cel mai mult la un laptop: specificatiile. In aceasta categorie, incepem cu procesorul, intrucat acesta este „inima” oricarui dispozitiv.
Aproape toate procesoarele sunt acum multi-core, ceea ce inseamna ca au in componenta doua sau mai multe core-uri. Si aici, intalnim mai multe variante. Unele sunt optimizate pentru a oferi putere de procesare, iar altele pentru a proteja durata de viata a bateriei. In ultimul timp, datorita avansului tehnologic, producatorii Intel si AMD au reusit sa scoata pe piata modele performante si din ce in ce mai eficiente.
In ultimii ani, ambii producatori mondiali de procesoare s-au axat mai mult pe optimizarea consumului de energie, decat pe cresterea bruta a performantelor.
Procesoarele de tip Intel Celeron sau Intel Pentium sunt dezvoltate in primul rand pentru a oferi un cost scazut pentru performante acceptabile. Daca un laptop vine cu procesor bazat pe tehnologie Celeron sau Pentium, atunci trebuie sa te astepti la putere redusa de procesare, dar si la o durata nu foarte mare a bateriei atunci cand aparatul nu este conectat la o priza (evident, conteaza si capacitatea bateriei). Altfel spus, acestea sunt modelele de inceput de gama, de la care pretentiile nu trebuie sa fie foarte mari…
Daca laptopul are procesor Intel din seriile Intel Core – i3, i5 ori i7 sau echivalentele de la AMD, atunci puterea de procesare este mai mare. Acestea sunt destinate celor care folosesc aplicatii care necesita resurse mai intensive. La aceste modele intalnim si tehnologii avansate de optimizarea a consumului de energie, in special cu cat ne apropiem de versiuni mai recente ale modelelor.
Atentie mare la numarul de core-uri! Nu va bazati pe „regula” de la desktop-uri. Exemplu: un procesor „Core i5” desktop are 4 core-uri, insa variantele mobile de i5 au doar 2 core-uri fizice (si inca 2 logice, datorita tehnologiei HyperThreading). Mai mult, chiar si grupa de procesoare Core i7 pentru laptopuri contine variante dual-core si doar cateva modele quad-core (cu 4 nuclee fizice).
Ultrabook-urile folosesc in general procesoare din serii speciale, cu frecvente mai reduse, dar cu un consum excelent, tocmai pentru a asigura o autonomie sporita.
Dimensiunea, tipul si rezolutia ecranului: portabilitate sau functionalitate?
Un alt lucru important la un laptop este ecranul. Cele mai populare sunt display-urile de tip „glossy” cu o diagonala situata intre 13 si 15 inch, la o rezolutie de 1366 x 768 de pixeli.
Preferintele utilizatorului sunt singurul factor de decizie atunci cand vine vorba de marimea ecranului. Cei care vor un display mai mare si pentru care portabilitatea nu este extrem de importanta, se pot orienta la modelele cu ecran de 15-16 inch sau chiar de peste 17 inch.
Cei care vor un model extrem de portabil, pentru ca il vor lua cu ei la slujba sau il vor folosi pe drum, ar trebui sa opteze pentru un laptop cu display de aproximativ 13-14 inch sau chiar de 11 inch. In general, producatorii recomanda aceste modele pentru doamne si domnisoare.
Tipul ecranului se imparte in doua categorii: glossy si mat. Cele glossy sunt extrem de populare pentru ca sunt mai ieftine si optimizate pentru vizionarea de fisiere multimedia (filme, poze, etc.).
Culorile sunt mult mai vii la un ecran glossy, insa problema lor majora este ca sunt aproape inutilizabile in lumina puternica. Reflexiile fac in asa fel incat utilizatorul sa nu mai vada continutul ecranului.
De cealalta parte, display-urile mate au tehnologii „anti-glare” si anti-reflexie, ceea ce inseamna ca pot fi folosite in afara confortului unei case fara probleme.
Daca vei folosi laptopul afara, atunci este recomandat sa optezi pentru un laptop cu ecran mat. In special in mediul business sunt solicitate astfel de display-uri. Daca vei sta mai mult undeva in interior si filmele sunt pasiunea ta, atunci un ecran „glossy” este indicat pentru tine.
Rezolutia de 1366 x 768 de pixeli este cel mai des intalnita, insa este si printre cele mai mici. Astfel, ea ofera dificultati la navigarea pe internet. Utilizatorii trebuie sa faca „scroll” vertical foarte mult, lucru ce poate deveni enervant la un moment dat, mai ales daca folosesti touchpad-ul laptopului in loc de un mouse dedicat.
Cea mai indicata (raport pret-calitate) este rezolutia full HD, cea de 1920 x 1080 pixeli, insa tineti cont de faptul ca odata cu marimea rezolutiei vor creste si preturile.
Memoria RAM si „discul dur”
In general, nu mai exista laptopuri noi pe piata cu memoria RAM mai mica de 2 GB. Laptopurile moderne se descurca cu 2 GB RAM, insa este greu de recomandat aceasta memorie destul de redusa, daca ne gandim ca pe piata deja exista smartphone-uri cu aceasta cantitate de memorie.
Indiferent ce planuiesti sa faci cu aceste dispozitive portabile, ar trebui sa alegi unul cu macar 4 GB RAM. Aceasta cantitate va fi suficienta pentru navigarea pe internet si vizionarea de filme sau pentru proiectul de la munca ori facultate.
Cei care vor folosi mai multe aplicatii deodata sau gamerii pasionati de ultimele aparitii, ar trebui sa se orienteze catre un minimum de 8 GB RAM.
De cealalta parte, capacitatea de stocare depinde de tipul de utilizator. Daca pasiunile tale se invart in sectorul multimedia (muzica, fotografie, video, gaming, etc.), atunci iti trebuie spatiu de stocare mai mare, ceea ce inseamna minimum 500 GB.
Daca vei folosi laptopul pentru a naviga pe internet sau pentru proiectele de la scoala, atunci un dispozitiv de stocare de 256 GB sau mai putin va fi suficient.
Trebuie sa mentionam si tipul acestor unitati de stocare interna. Ele se impart in 3 categorii: HDD, SSD si noua tehnologie hibrida – SSHD.
Hard discurile („discurile dure” sau HDD) sunt dispozitivele clasice de stocare a informatiei. Una dintre cele mai importante caracteristici ale lor o reprezinta viteza maxima de rotatie a platanelor, in general, in intervalul 5400 – 7200 rpm. Majoritatea hard discurilor pentru laptopuri au o viteza maxima de rotatie de 5400 rpm, care ajuta la conservarea bateriei in detrimentul vitezei. Hard discurile de 7200 de rotatii pe minut sunt mai performante, dar consuma si mai multa energie.
Utilizatorii care vor o fluenta foarte mare la incarcarea aplicatiilor si a jocurilor, ar trebui sa opteze pentru un SSD, desi in acest caz apar 2 probleme: pretul si capacitatea. SSD-urile sunt mai scumpe (au un pret per GB mult mai mare decat hard discurile), iar capacitatea lor este destul de scazuta. In general, preturile unui laptop cu SSD incep de la 3.000 de lei.
Drept urmare, producatorii au gasit o solutie de compromis: SSHD. Acestea sunt hard-disk-uri normale (cu capacitati de stocare variate), dar care au in componenta si o componenta de tip SSD, in majoritatea cazurilor de aproximativ 8 GB.
Laptopul foloseste aceasta memorie nonvolatila pentru a oferi un plus de viteza (care face diferenta) la incarcarea aplicatiilor cel mai des folosite. Algoritmii integrati in SSHD-uri sunt destul de eficienti in a prioritiza stocarea fisierelor des utilizate in „portiunea de SSD”, lucru ce ajuta la incarcarea rapida a programelor folosite mai des, dar si a sistemului de operare.
Pentru cei care doresc si un sistem de operare sprinten, dar si capacitate mare de stocare, se recomanda un sistem de stocare compus din 2 elemente: un SSD rapid, dar de capacitate nu foarte mare, plus un HDD, nu neaparat rapid. Fisierele multimedia (poze, filme, muzica) se vor stoca pe hard disc, in timp ce sistemul de operare si programele importante vor rula rapid de pe SSD.
Este placa video integrata suficienta sau este nevoie de una dedicata?
Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat doar de catre cumparatori. Cei care planuiesc sa se joace anumite jocuri mai recente vor avea nevoie de o placa video dedicata.
Daca jocurile necesita resurse grafice mai mari, atunci si placa video trebuie sa fie cat mai noua si mai performanta. Acest lucru va ridica pretul laptopului destul de mult si va implica un consum mai mare de energie, in special la utilizarea intensa a procesorului grafic dedicat. Mai putem adauga aici si zgomotul facut de radiatorul placii video si caldura degajata atunci cand placa video este solicitata.
O placa video dedicata este folositoare indiferent de utilizator, intrucat poate degrava procesorul central de anumite sarcini, mai ales ca multe aplicatii profesionale din diverse domenii (foto/video/CAD/CAM) folosesc de ceva vreme puterea procesorului grafic pentru a executa mai rapid anumite functii. Cu toate acestea, daca jocurile nu sunt in planurile tale, iar bugetul este unul redus, atunci poti taia de pe lista placa video dedicata si poti alege un laptop cu placa grafica integrata. In special ultimele generatii de procesoare cu nucleu grafic integrat – atat de la Intel, cat si de la AMD – ofera performante decente in majoritatea jocurilor.
Garantia si driverele oficiale pentru sistemul de operare
Un aspect extrem de important, neavut in vedere de multi cumparatori, il reprezinta garantia oferita de producator pentru laptop. Acestea sunt dispozitive care, prin natura lor mobila (deplasarea lor in diverse situatii), se pot strica mai usor decat un desktop. Majoritatea producatorilor ofera 2 ani garantie, insa exista destule exceptii.
Unii producatori injumatatesc perioada garantiei la 1 an daca achizitia se face pe persoana juridica. Sau ofera o garantie mai mica pentru acumulator (6 sau 12 luni). Informati-va si cu privire la aceste aspecte si cititi cu atentie conditiile de garantie oferite. Anumite beneficii se pot obtine doar la inregistrarea produsului pe site-ul producatorului, intr-un anumit interval de timp de la achizitie.
Pentru a nu avea ulterior surprize, faceti o vizita pe site-ul producatorului si vedeti pentru ce sisteme de operare ofera drivere in mod oficial. Puteti gasi drivere neoficiale sau generice pentru componentele laptopului aproape in orice situatie, dar suportul oficial din partea producatorului pentru sistemul de operare dorit este recomandat.
Sfaturi si observatii generale pentru alegerea unui laptop de Black Friday 2014
Reducerile la laptopuri de Black Friday 2014 vor fi destinate tuturor buzunarelor, insa pentru cei cu bugetele la limita, lucrurile sunt destul de clare. In aceasta categorie, incercati sa va orientati catre modelele care ofera cele mai bune specificatii pentru suma de bani alocata. Nu uitati nici de posibilitatea de a achizitiona un laptop refurbished de Black Friday – acestea au deja preturile reduse fata de cele noi, iar in Vinerea Neagra pot sa aiba oferte foarte bune.
Pentru cei cu bugete medii, este indicat sa alegeti laptopul care este in concordanta cu cerintele si nevoile dvs. In cazul in care bugetul nu va permite, faceti compromisuri si alegeti modelul care ofera specificatiile cu cea mai mare prioritate pentru dvs. Va recomandam sa luati serios in calcul avantajele aduse de SSD-uri. Inclusiv pentru laptopurile vechi, adaugarea unui SSD poate creste simtitor senzatia de rapiditate cu care se misca programele.
Daca aveti un buget mai mare de 2.500 de lei, atunci sfatul nostru este sa optati pentru un laptop cu procesor Intel Core i5 sau echivalent AMD, display de 15,6 inch si rezolutie full HD, 8 GB RAM, placa video dedicata si SSHD sau SSD + HDD separat pentru partea de stocare.
Combinatia de mai sus ar asigura performante destul de ridicate pentru majoritatea tipurilor de utilizatori.
Exista destule magazine online care vor avea promotii la astfel de echipamente: eMAG, evoMAG, Marketonline, Flanco sau Altex sunt doar cateva dintre site-urile unde veti putea gasi de Black Friday 2014 oferte foarte bune la laptopuri.
Va uram shopping placut!
Lasă un răspuns