In Romania, statul la cozi e scris in fibra nationala. Cine n-a auzit macar o data de cozile interminabile de pe vremea lui Ceausescu? Atunci, fie ca era vorba despre paine, faina, zahar, ulei, lapte si oua cu portia, pe cartela, butelii, parizer cu soia, vestitii „adidasi” – picioarele de porc, sau „fratii Petreus” – niste pui pricajiti, tot romanul, cu mic, cu mare, se trezea cu noaptea-n cap si se aseza la coada.
De stat la cozi mai stam si astazi, la 24 de ani dupa caderea comunismului. Ne bulucim sa pupam moaste, ne calcam in picioare pentru o gura de agheasma, pomenile electorale sau promotiile supermarketurilor ne pun sangele in miscare. In asteptarea imbulzelii de Black Friday 2013, v-am pregatit un top cu cele mai spectaculoase cozi din Romania ultimilor cativa ani.
Locul 10 – Ploiesti, noiembrie 2011
Sute de oameni se imbulzesc intr-un magazin care a anuntat o promotie la tigai. Vor sa intre toti deodata, iar paznicii de la intrare nu reusesc sa fluidizeze traficul carucioarelor. O doamna sifonata din pricina inghesuielii il invoca pe Dumnezeu si-si face cruci maruntele. Alta, nu mai pridideste cu dracuitul. Un domn se intereseaza cine filmeaza, pesemne vrea sa se vada la televizor. Odata intrati, magazinul rasuna de zanganitul tigailor. Toata lumea pleaca fericita, cu zeci de craticioare la purtator, si pentru copii, si pentru vecini si prieteni.
Locul 9 – Vaslui, martie 2011
Vasluienii se asaza la coada in fata unui magazin care ofera reduceri la zahar. Se imping, zbiara unii la altii, ii injura pe paznicii care le tin piept cu greu. Cativa dintre ei, mai norocosi, reusesc sa intre in magazin si ies grabiti, protejandu-si prada de oamenii care inca mai asteapta la coada.
Locul 8 – Galati, iunie 2012
Zi mare pentru galateni: s-au deschis doua supermarketuri in oras, iar zaharul si uleiul sunt la promotie. Spectacolul e cel obisnuit: aglomeratie, buluceala, dat din coate, oameni prabusiti si calcati in picioare de multime, nervi si zbierete. O doamna ii pune la punct pe agentii de paza: „Ce exemplu dati la populatie, daca dumneavoastra va-mpingeti de parc-ati fi chietroi?!”
Locul 7 – Vaslui, martie 2011
Tot vasluienii se calca in picioare, de data aceasta pentru o promotie la ulei: 12 lei sticla de doi litri si o sticla gratis la una cumparata. Inarmati cu sacose, oamenii se asaza la coada inca din toiul noptii. Discuta despre criza, il pomenesc pe Ceausescu si, invariabil, ajung la concluzia ca era mai bine pe vremea raposatului. Se plang de pensiile prea mici si de viata grea. Haosul se dezlantuie cand se deschid usile magazinului. Paznicii – la un pas sa fie striviti, intra in panica si inchid din nou magazinul. Un domn plesuv se erijeaza in liderul multimii si incepe sa negocieze cu paznicii. O angajata a magazinului incearca sa linisteasca gloata: „Mai, oameni buni, da’ e posibil sa va omorati asa pentru o sticla de ulei? Se filmeaza, ne vede toata tara si ne facem de ras!” N-o asculta nimeni.
Locul 6 – Pucioasa si Targoviste, aprilie 2011
O promotie la detergent a incins spiritele la Pucioasa. Oamenii au vandalizat magazinul si si-au furat sacii cu detergent unii altora. La Targoviste, reprezentantii magazinului au fost mai bine organizati, iar oamenii au asteptat cuminti la coada. Oamenii nu stiu prea bine despre ce promotie e vorba. Un domn e ingrijorat ca „ne facem de ras in toata lumea”. Cu toate acestea, ramane constiincios la aceeasi coada rusinoasa.
Locul 5 – Craiova, ianuarie 2012
Craiovenii si-au facut loc in top 5 prin puterea pumnului. Ce „s-a dat” la inaugurarea acestui magazin din capitala Olteniei nu stim si nici nu are prea mare importanta. Cu certitudine, insa, s-au impartit suficienti pumni cat s-ajunga la toata lumea.
Locul 4 – Oltenita, martie 2011
Oamenii s-au strans inca de la ora 3 dimineata, ca sa prinda o sticla de ulei la promotie. Nu stiu nici ei prea bine pentru ce asteapta: „Pai, ce stim noi, maica, ce stim noi? Stam si noi ca viteii la Poarta Raiului!” – ne lamureste o femeie in varsta. Alta, mai tanara, se vaita ca nu se da nimic de pomana, apoi ii roaga pe jurnalisti s-o filmeze pe soacra-sa. „Baga-te, ba, baga-te” – indeamna un domn din multime. Oamenii incep sa se huiduie unii pe altii: „Huuooo, panaramelor, nemancatilor!” Magazinul e vandalizat.
Locul 3 – Iasi, septembrie 2010
Scene tragi-comice la deschiderea unui magazin din Iasi. Oamenii se calca-n picioare, doar-doar or prinde ceva la pret redus. Ca e mancare, ca sunt electrocasnice, nici nu mai conteaza, promotie sa fie. Un batranel are noroc si prinde una dintre ultimele friteuze. Nu stie ce e aia, se gandeste ca o fi un soi de veioza. O ia la subrat si se indreapta spre casele de marcat, mandru nevoie mare. O doamna incearca sa-l lamureasca, insa n-are sorti de izbanda.
Locul 2 – Targoviste, Gaesti, Arad, Sinaia, martie 2011
Oamenii s-au batut la Targoviste, au rupt usile si au spart geamurile magazinelor la Gaesti, pana cand au mai fost domoliti de spray-urile lacrimogene, iar la Arad si Sinaia s-a lasat chiar cu sange si cateva femei prabusite in multime au fost calcate in picioare. Toate acestea pentru o sticla de ulei gratis la doua cumparate. O batrana din Gaesti a fost transportata cu Salvarea la spital. Odata pusa pe picioare si astfel externata, femeia s-a intors in aceeasi imbulzeala care era sa o lase fara zile. Reprezentantii magazinelor au incercat sa le explice oamenilor ca este marfa pentru toata lumea, insa in zadar. Agentii de paza au fost nevoiti sa foloseasca spray-uri lacrimogene, pentru a potoli multimile, iar conducerea magazinelor a decis sa rationalizeze vanzarea produselor. Atentie, urmeaza imagini socante!
Locul 1 – Iasi, martie 2010
Premianti cu coronita la capitolul stat la coada sunt iesenii. Mii de oameni s-au calcat in picioare la deschiderea unui magazin cu produse de bricolaj. Haosul a fost intr-atat de mare, incat, la 10 minute dupa deschidere, magazinul s-a inchis la loc, pentru scurt timp. La mare cautare au fost drujbele si bormasinile. Cativa ieseni mai descurcareti s-au urcat pe rafturi si au inceput sa le arunce produse celor de jos. Oamenii se bat pe galetile cu var si si le fura unii altora. O femeie in varsta se tanguieste sprijinita de un raft: „Criminalii lumii, criminalii!” – dar tot nu se da dusa din magazin nici in ruptul capului. Cumparatorii au renuntat la carucioare si se deplaseaza inspre casele de marcat direct cu rafturile. (*)
Pentru a evita coatele si imbrancelile, va recomandam ca de Black Friday sa ramaneti alaturi de noi. Vom avea grija sa va punem la dispozitie cele mai bune promotii si reduceri – reale si verificate, pentru ca dumneavoastra sa puteti comanda rapid, comod si sigur. Cu Black Friday Mania, toate ofertele vor fi la un singur click distanta!
(*) Imi cer scuze daca randurile de mai sus vi se par jignitoare. Caragiale ne-a invatat sa facem haz de necaz. Oamenii din inregistrari s-au pus singuri in niste situatii grotesti. N-au fost manati nici de saracie, nici de lipsa de educatie – asa cum ati putea crede, la prima vedere – ci de lipsa de demnitate. Bunicul meu are 90 de ani. A facut razboiul si foametea din ’46. A mancat rumegus amestecat cu tarate si malai si posmagi inmuiati in apa din zapada topita. Prea multa scoala n-a facut. Are doar sapte clase, asadar s-ar putea spune ca ii lipseste educatia. A facut, in schimb, o casa de copii, pe care i-a crescut cum a putut, greu, nespus de greu. Cand bunica punea pe masa fiertura din crupe de porumb, urzici si stevie era mare sarbatoare. A fost sarac si zgarcit toata viata. Intr-atat de zgarcit incat, mai deunazi l-a platit pe vecinul care-l tunde cu doar 50 de bani, pe motiv ca respectivul n-are diploma, deci nu e calificat. Cu toate acestea, nu s-a calcat niciodata in picioare pentru pomeni sau promotii. N-a dat vina pe guverne si nu s-a plans niciodata de bataia de joc pe care-o primeste luna de luna drept pensie de veteran de razboi. A muncit toata viata ca sa aiba ce pune pe masa. Mai munceste si-acum, la 90 de ani, cu demnitate.
mishu a zis
Nici foamea, nici saracia asta crunta nu fac romanii sa se imbulzeasca la reduceri si promotii. Chiar si pe timpul lui ceasca, cand toti spun ca duceau un trai decent, tot se ingramadeau la cozi doar pentru a ideea de a cumpara, de a strange, de „a avea acolo”.
Astia sunt oamenii, pentru noi cele mai bune lucruri sunt alea ieftine sau gratis daca se poate. Pana si americanii se ingramadesc de Black Friday si sunt convins ca si in alte tari e la fel.
Andra Ciubotaru a zis
Adevărat, mishu. Asta cred și eu: nu e vorba despre sărăcie. Eu am pus-o pe seama lipsei de demnitate, dar da, corect, e o chestiune de mentalitate. Chiar acum lucrez la un articol similar despre îmbulzelile din întreaga lume. Se întâmplă și la case mai mari.
dan a zis
finalul merita toate aplauzele.
Andra Ciubotaru a zis
Mulțumesc, Dan! De fiecare dată când vreun comportament josnic sau îndoielnic e pus pe seama sărăciei sau a lipsei de educație, mă gândesc la bunicul meu.
Irina a zis
Vai de capul lor, săracii români! Mă refer la muritorii de rând, nu la cei cărora le crapă nasturii de la cămașa de atâta bine. Dacă ar avea niște salarii, pensii sau alocații decente, nu știu dacă s-ar îmbulzi în halul acesta……sau, poate s-ar îmbulzi, pentru că e o obișnuință, vad….ca un microb….
P.S. Bunicul tău e tare de tot…mai ales la faza cu 50 de bani :))
Andra Ciubotaru a zis
Mulțumesc, Irina! Tocmai aia e: eu cred că s-ar îmbulzi oricum, indiferent de cât de mari ar fi pensiile, salariile, ajutoarele sociale. Vorba aia, se calcă în picioare să pupe moaștele, nu? N-o mai fi vorba și-acolo de foame și sărăcie, nu?
VIORICA a zis
Ce bine ar fi sa avem cat mai multi NEPOTI, din astfel de BUNICI!
ANDRA scrii foarte bine, ai talent! BRAVOOOO!
Andra Ciubotaru a zis
Mulțumesc!
Mihael Laurentiu a zis
=))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ONLY IN Romanica